Kåseri av Ingrid Holmqvist, Brantevik
Vad är egentligen ett kåseri? Själv tror jag ju att det är kåserier jag skriver,men det började som brev till MarieAnne och någon sa häromdan: “Det kom inget brev den här veckan”. Några säger krönikor ,men det är det knappast och inte heller reportage eller artiklar.
För att få veta vad det är jag håller på med, så slog jag upp ordet kåseri i Svensk Uppslagsbok.
Det kommer från franskans “ causerie` och verbet ` causer `betyder “tala förtroligt ,småprata , pladdra” (!) och karakteriseras av,står det, “ett lättsamt talspråksliknande framställningssätt”.
Det var under förra hälften av 1800-talet som de började skriva `causerier` i Frankrike.
I Sverige dröjde det till slutet av 1800-talet,då vissa författare ägnade sig åt denna syssla bredvid det seriösa författandet .Hjalmar Söderberg,Birger Sjöberg och Gustav Fröding var några. En känd signatur var Orvar Odd ( O.P. Surtzen-Becker). Han sa att “kåseriets högsta konst att på ett tilltalande och underhållande sätt tala eller skrifva om rent af ingenting —är en konst som är svår”.
Det blev vanligt att kåsörerna använde signatur.
Numera skriver alla (?) med hela sitt namn.
När jag bodde i Göteborg och skrev i Helsingborgs Dagblad använde jag signaturerna Ada eller Beda.
I Göteborgs-Posten kallade jag mig Felia. Var lite` rappare i truten då och rentav lite` rolig ibland och tänkte att mina läsare skulle säga “O Felia vad du är rolig” och tänka på Hamlet.
Att kåsera skulle vara att skriva “om ingenting” tycker jag inte stämmer, i alla fall inte om mina stora idoler Bang, Barbro Alving, och Jolo ,Jan Olof Olsson. Bang kallade sig också “Käringen mot strömmen”. Tänk att som hon kunna varva arbetet som tuff krigskorrespondent med att skriva roliga kåserier! En fantastisk kvinna.!
I DN fanns också Eld, Cello, Red Top men Torsten Ehrenmark skrev med hela sitt namn.
I Svenska Dagbladet fanns den knarrige men stundom rolige Kar de Mumma och hans Viola.
De som kåserar i DN idag är ett tiotal personer med för- och efternamn men inga foton. Övriga skribenter i bladet har foto under varenda artikel,ibland nästan i helfigur.
Ingenstans står det något om att ett kåseri ska ha en `knorr` på slutet.Det fick jag lära mig en gång i tiden,men det kanske är bortlagt, för det är inte ofta kåserierna numera avslutas med en rolighet.
Ordet kåsör används om både kvinna och man. En kåsös är en liten soffa ” med s-formigt svängd rygg, som delar möbeln i två åt motsatta håll riktade sittplatser”
Någon skrev att kåserierna behövs . Ja, kanske behövs de som ljusa inslag i ett mörkt innehåll i tidningarnas dagliga rapporter om krig och elände?
Men `pladder`är väl ändå att ta i?!Småprata kan man göra även om allvarliga ting.
Bang och Jolo skrev om både det djupt personliga och det för mänskligheten allmängiltiga.
När jag letade bland gamla kåserier för att se vilka signaturer jag använt , så fann jag ett som hette “Ingenting”..
Sjukskriven i 2 veckor för röstbortfall fick jag ett tel.samtal från kollega som undrade “
Hur känns det att gå hemma och göra ingenting?” Jag tänkte efter vad jag gjort den dagen fram till klockan 14.00 och skrev:
“…Ätit frukost, läst GP, bakat kardemummaskorpor ,skrivit tre brev ,varit ute och postat breven, bakat ett stort ,runt bröd, …läst en Vecko-Journalen från 1945 (mycket intressant), skakat några mattor (små) druckit 11-kaffe och provsmakat skorporna (de var ok),strukit en vit gardin,läst en artikel om Birgitta Stenberg i Femina (längtat till Bohuslän), skalat potatis, hämtat posten (vykort från mamma med krokus på framsidan och glad tillrop om bättring på baksidan)…….Imorgon ska jag fortsätta att göra ingenting.Jag tror att jag klarar åtminstone en vecka till hemma. Att göra ingenting är mycket omväxlande och avstressande.Felia.”
Detta var nog inte vad Orvar Odd menade med ingenting, men rubriken var sådan och GP tog in den på “Världens gång” i februari år 1989.
Det var säkert ingen som sa “O Felia….”
Någon har sagt: “Som kåsör står du alltid på den lilla människans sida.”
Och på den lilla hundens?
Bis bald
Ingrid Skriv ev. kommentar till; holmqvistingrid5@gmail.com