Bakgrund
När vi, MarieAnne och Bruno, 2006 upplevde våra första dagar i Brantevik en kulen och mörk vintermånad kändes det som vi hade kommit till världen ände. Det var inte många människor man mötte i småregnet den kvällen. Sex månader senare frapperades vi av vimlet av folk och bilar nere vid södra hamnen och det intensiva umgängeslivet på kaféer och näringsställen.
Lite längre fram märkte vi att höstmånaderna i Brantevik, när trafik och turistliv mojnat, kunde vara paradisiska med de milda vindarna från havet och buskagen fyllda av mognade björnbär. Efter sommarperiodens intensiva aktivitetslust kändes det riktigt skönt med lugnet och all tid för att bara njuta av den storslagna naturen.
Men ganska snart kom suget efter aktiviteter som kunde engagera och inspirera kropp och själ. Det hade plötsligt, nästan över en natt, blivit lite väl lugnt. Det saknades på något sätt en plats där Brantevikarnas kreativitet och engagemang kunde frodas. En mötesplats inomhus, stor nog att härbärgera många.
Så när Södra Skolan lämnades ut till försäljning av Simrishamns kommun såg vi möjligheten.
Det gjorde även Samhällsföreningen i Brantevik som bjöd 1 krona och hoppades att samhällsnytta skulle gå före kommunens ekonomiska intressen. Det gjorde det inte och därför kunde vi förvärva denna byggnad från ca 1890 för galet mycket pengar med tanke på skicket. Mycket lite underhåll under många år får konsekvenser. Allt från golv till tak bar på brister.
Var skulle man börja?
Eftersom det regnade in byttes allra först taket ut och huset värme- isolerades och efter drygt ett år av ihärdig – och för grannarna ibland tyvärr rätt störande – restaurering stod Södra Skolan färdig att använda i juni 2010. Fokus var lagt på kvalitet i materialval och harmoni i färg och form. En slags skön enkelhet som ger ro. Men också utrymme för inspiration.
Grundtanken med projektet är att huset skall vara öppet för alla med anknytning till Brantevik i vid mening. En helt ideell verksamhet som ska locka till engagemang från så många Brantevikare som möjligt. Som ett öppet hem där människor kan mötas för tankeutbyte till allas glädje
Varmt Välkomna!
MarieAnne Maxe